1. Scolioza Idiopatică este o diformitate tridimensională, evolutivă a coloanei vertebrale, cu deviaţie laterală şi rotaţie vertebrală.
- Scolioza idiopatică este o afecţiune a coloanei vertebrale care se dezvoltă treptat şi continuu.
- Aceasta patologie determină un fenomen prin care părţile componente ale coloanei vertebrale deviază de la forma normală, fiziologică. Deformaţia rezultată în urma acestui proces este distribuită în trei planuri: planul sagital, planul frontal şi planul transversal.
- Cele mai multe cazuri de scolioză idiopatică implică vertebrele toracale şi se diferenţiază de atitudinea scoliotică prin rotaţia vertebrală.
2. Simptomele scoliozei toracice pot include: insuficientă respiratorie, infecţii respiratorii recurente, durere de spate şi disconfort psihic.
3. În proporţie de 70% până la 90 % din totalul cazurilor de scolioză sunt diformităţi ale coloanei vertebrale de origine necunoscută, idiopatică.
- Deşi manifestările clinice ale scoliozei idiopatice au fost bine descrise de-a lungul timpului, nimeni nu a putut determina până în prezent cu exactitate cauza şi posibila geneză (procesul de formare) a acestei afecţiuni.
4. Deviaţia apare în timpul creşterii, la un copil sănătos, şi este clasificată în trei categorii: scolioză infantilă, scolioză juvenilă şi scolioză adolescentină.
- Aceasta clasificare se face potrivit vârstei la care deformaţia a fost prima oară diagnosticată, dar nu corespunde în mod necesar cu momentul apariţiei curburii (diformitatii) la nivelul coloanei vertebrale.
- Evoluţia este însoţită de o compresie progresivă în plan 3D a vertebrei implicate, care determină progresia curburii diagnosticate radiologic.
- În cele mai multe cazuri progresia continuă de-a lungul întregii vieţi a pacientului cu 2%.
5. În evoluţia sa, vertebra apicală (cea mai deviată vertebră din curbura scoliotică a coloanei toracice) îşi modifică poziţia fiziologică în cele trei planuri:
- Se deplasează anterior, în plan medio-sagital, determinând lordoza toracală (inversând convexitatea toracală oferă aspectul de spate plat);
- Se roteşte, în plan transversal, determinând gibozitătiile toracale (anterioară şi posterioară);
- Se deplasează lateral, în plan frontal, determinând aspectul curburii coloanei vertebrale toracale, cu convexitatea orientată spre dreapta sau spre stânga.
Viceversa acestui fenomen are loc în zona lombară a coloanei vertebrale.